Månadens Ros

Går till er som inte slänger nikotin/skräp efter er!

Jag har tre dagar den senaste veckan plockat upp fimpar, snus, tuggummi, plast, glas och metall. Jag hittade en kam, en tops, tandtråd och jag vad vet jag mer jag kommer hitta om jag fortsätter leta. Jag hittade ett helt cigarettpaket på marken men eftersom jag inte uppmuntrar till rökning så slängde jag den med. Under tre dagar med max utevistelse en timme åt gången, samt runt detta rökfria sjukhuset. 

 • Hur tänker ni? Enligt HSR så slängs en miljard fimpar varje år. Det räcker med en fimp på två centimeter så kan vi åka från Sverige till Sydafrika samt tillbaks. Faktum är att cigaretter som inte är egen rullade utan med det gula filtret är det farligaste för miljön. I Filtret finns kadmium som också finns i batterier.
 • Jag läste i tidningen att om vi fortsätter kasta så mycket plast som vi gör nu så kommer år 2050 finnas mer plast i havet än fisk. 
 • Skräp föder skräp. Har någon kastat utanför papperskorgen så blir det mer ”okej” för nästa att göra likadant. För allvarligt talat så skulle nog inte så många skräpa ner ett fint naturreservat. Men visst, någon börjar ju med det och jag hoppas att om du är en av dem att du slutar, för våra framtida människors skull kanske?
 • Det finns faktiskt några lagar på HSR som jag hittade där.
15 kapitlet, paragraf 26 miljöbalken
”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”
 
29 kapitlet, paragraf 7 miljöbalken
”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”
 
29 kapitlet, paragraf 7a miljöbalken
”Den som begår en gärning som avses i 7 § döms för nedskräpningsförseelse till penningböter, om nedskräpningen är att anse som mindre allvarlig.”
 
 
Så månadens ros går till er som inte skräpar ner samhället och till er som städar efter andra. Ni är guld värda och kom ihåg att det går visst att lära gamla hundar att sitta men det kan ta längre tid ibland.

Mycket är hämtat från HSR:s hemsida 

32 reaktioner till “Månadens Ros

 1. Ja det där med dejtingsidor är lite klurigt. jag är för blyg för sånt. Och så tror jag att de har höga förväntningar på mig och sen när vi väl träffas irl så är jag ”sämre än dom trodde” typ. så gillar inte att träffas via nätet. men det kan dock leda till något väldigt positivt ändå! och vilken kille på bussen!

  Gilla

 2. Jag förstår inte hur folk tänker eller inte tänker! Tyvärr är det på tok för många som bara strör skräp kring sig utan att reflektera ett dugg. Hur svårt kan det vara att leta upp en papperskorg. Suck säger jag bara…

  Gilla

 3. Det är skrämmande att år 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk om vi fortsätter att skräpa ner som det ske idag. 😡 Så hoppas att alla börja förstå allvarligheten i att sluta skräpa ner.

  Gilla

Lämna ett spår så jag kan finna dig också

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s