Att leva med fibromyalgi

Jag tror nog att jag har haft fibromyalgi sen jag var sexton men jag diagnostiserades för lite mer än ett år sen. En del av mig blev lättad. Jag är inte lat, jag är inte klen, jag vet varför jag har ont men, usch hatar när det finns en men med det finns det.

Jag får ont väldigt lätt på överarmarna, bara någon petar på mig med fingret skriker jag ibland till. En del säger ”nu får du skärpa dig, så ont kan det inte ha gjort” eller i form av ”gud, varför är du så känslig” och den klassiska ”jag rörde dig knappt!”. Ursäkta? Det är min kropp som känner, det är jag som känner om jag får ont. Detta är inget valt och önskade att det bara slutade göra ont men jag vet att jag kommer få leva med det hela livet. Säg inte till mig, vad som gör ont eller vad jag orkar och kallar du mig lat så kan du gå. Faktum är vi med fibromyalgi är överaktiva och det får vi lida för också. Tänk hur många dagar jag vaknat med bakfyllehuvudvärk och influensasymptom och ont överallt. Jag har varken druckit eller blivit sjuk. Det kallas fibromyalgi. Det är en sjukdom även om den är mer psykisk men den ska tas på allvar. Jag blir 25 i år och vet att jag kommer leva med detta livet ut, och då hjälper inte det nervärderade kommentarerna som jag kan få.

– Eftersom jag vet att musklerna lätt blir stela så är jag noggrann med att att stretcha, jag tycker det lindrar värken bra, faktiskt.
– Jag tränar på gymmet en gång i veckan men sätter inte ribban för högt men även om det kan vara jobbigare/göra ondare så är det inte alltid farligt. Man lär känna sin kropp.
– För att lära känna sin kropp är det bra att gå till en sjukgymnast som kan bedöma ditt tillstånd och även vad du orkar.
– Har ju givetvis träffat en doktor som gett mig diagnosen samt blivit erbjuden medicin men jag tackade nej. Men sen kom vi fram till att jag äter lamotrigin som är stämningsstabiliserande och den kan även hjälpa till vid fibromyalgi.
– Magbesvär är vanligt för mig, mest är jag hård och för det äter jag mest inolaxol (kan inte ta laxerande då jag missbrukade det i samband med min ätstörning)

Vissa dagar har jag ont i benen och kan knappt gå utan att känna mig i en dvala. Sen andra dagen är det huvudet, influensa symptom eller värk i armar, ja det är verkligen växlande med värken. Vissa dagar räcker Alvedon andra dagar är det soffan som jag tvingas tillbringa dagen i. En annan jobbig sak är med toalettbesök, att alltid behöva krysta varje toalettbesöka för att kissa är väldigt besvärligt.

Fibromyalgi kan uppstå på olika sätt men mina anledningar är (troligtvis) psykisk ohälsa med sömnproblem. Men det finns andra orsaker också, vissa jobb som är med slitsamt än andra och fibromyalgi är eller kan vara ärftligt.

Kort sagt, vi med fibromyalgi klagar inte, vi överdriver inte. De dagar vi är i princip symptomfria är en underbar känsla men nästan varje dag är det något, stort som litet. Så orkar jag inte gå till affären, kalla mig inte lat. Går du till affären om du har influensa? Precis, bara om du verkligen måste.

8 reaktioner till “Att leva med fibromyalgi

Lämna ett spår så jag kan finna dig också

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s