My scars speak for my survival.

Läste ett intressant blogginlägg idag. Det handlade om självskadebeteende och det ämnet berör mig alltid. I mitt förflutna, som jag idag kan säga, så skadade jag mig väldigt ofta. Var någon dum – skär mig – eller om jag gjorde någonting fel så straffade jag mig genom självskada. Självskadan gav mig ork till att orka leva. För tro mig, de flesta skär sig inte för att dö utan för att överleva.

Kanske låter det galet, att skada sig för att leva? För mig handlade om att min psykiska smärta blev en konkret smärta genom att skära mig. Såret, blodet, läkningens procedur, ja, jag kunde se ett slut på smärtan. För när ångesten är starkare än du orkar så känns det som att det inte finns någon botten och då var iallafall jag kapabel till att lindra den destruktivt.

Om du – som läser detta – på något sätt mår dåligt och funderar på att skada dig själv så kommer det några länkar längre ner om vart du kan söka hjälp. För även om det känns som att självskadan hjälper i stunden så orsakar det problem på lång sikt.

Va inte tysta längre. Våga prata och våga fråga. Psykisk ohälsa finns bredvid oss som i skola som jobb. Att våga prata och berätta är inte svagt eller någon sorts skam. Det är modigt att kunna erkänna sina svagheter. Ingen vill må dåligt, ingen vill skada sig utan personen känner inte till något annat. Så var det för mig, jag skadade mig för att orka leva – annars hade jag varit död idag.

Mina armar, jag har samma rätt som du att gå i bara linne eller shorts. Jag kan också bada i bikini på sommaren oavsett utseende, vikt eller ärr. Mina ärr är inte min personlighet utan mitt förflutna. Jag är inte svagare än dig för att jag har självskadat eller helt störd. Du använder också olika metoder för att överleva. Kanske inte är det destruktivt men vi har alla olika förutsättningar och grund att börja på.

Mina ärr beviset på att jag har överlevt något hemskt jobbigt men idag är jag något annat, så snälla: ”Se mig som person och inte min sjukdom”

Vid nödsituationer är det 112 som gäller
—————————————————————————————————
Mind Självmordslinje Jour: 90101 (dygnet runt alla dagar)

Yngre

Bris stödjer barn som far illa. Jour: 116 111
Killjouren bistår unga män som utsätts för våld. 
Ring eller SMS:a 070-654 38 73 så återkommer killjouren till dig.

Vuxna

Brottsofferjouren Jour: 0200-21 20 19
Manscentrum bistår män i kris. Tel: 08-643 11 83

Nationella Hjälplinjen Jour: 020-22 00 60
Alkohollinjen Stöd för att förändra dina alkoholvanor. Jour 020-84 44 48 

Lämna ett spår så jag kan finna dig också

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s