Litar du på psykvården?

Har läst runt lite på bloggar, aftonbladet och Google. Aftonbladet granskar den svenska psykvården, en del bloggar handlar om folk som har varit inlagda eller har en anhörig som mår psykiskt dåligt. På Google hittar man massor med information om just psykvården.
Hur känns en psykos? Är diagnoser lösningen? Varför skär sig människor? Hur funkar psykvården? Hur många tar livet av sig under pågående vård? Vad är det som händer vid en ätstörning? Är sluten psykiatriskvård lösningen eller mår man bäst hemma? Hur vet man att man är psykiskt sjuk? Var ska man söka hjälp? Hur hjälper man en anhörig eller en vän?

Så många frågor men så få bra svar. Min första tanke är, hur mår du? Du som läser detta, är detta bekant för dig eller är det totalt främmande för dig? Oavsett vilket är det bra att du läser detta, eftersom jag vill försöka nå ut till alla.
Bild är från Google.

Att vara osynligt sjuk är inte lätt alla gånger, det är ibland svårt att göra sig förstådd eller att lita på andra människor. En del blir aggressiva mot andra (bl.a. slagsmål) och andra mot sig själva (självskadebeteende). Sen finns det dom som försvinner in i sig själva utan att det gör utspel.
Jag fick en fråga en gång, Litar du på psykvården? Förr gjorde jag det men kan inte säga det längre. Inte efter Rebeckas död.

15 reaktioner till “Litar du på psykvården?

 1. Tack vännen, det värmer att höra detta!Det känns som att du vet mer om vad som hände henne än vad jag gjorde… vi tappade kontakten de där sista åren… kan du inte maila mig och skriva? Jag har så länge försökt få reda på vad som hände och varför det blev så. Snälla skriv någon liten rad om henne.Jag saknar dig vännen!

  Gilla

 2. Tack, med lite fantasi kommer man långt. =)Ja, klart jag känner igen mig i detta, min blogg handlar till en stor del om just psyket.Det är faktiskt ofta svårare att ha ett osynligt handikapp än synligt, då man kan bli tagen som lögnare, ”en som överdriver”, ”emo” etc. etc.Men har man något fel på benet och haltar, så då är det synd om en…Som om det var lätt att höra röster, ha konstant ångest, och inte kunna sova trots att man är dödstrött.

  Gilla

 3. Jag tycker det är alldeles för svårt att få hjälp i Sverige INNAN det gått för långt. Det är av egen erfarenhet jag talar så nej mitt förtroende är inte högt.

  Gilla

 4. Hörru, din senaste design nu var riktigt snygg faktiskt, tycker allt du kan ta bort ”ursäkta utseendet”-skylten längst upp. Sen tänker jag fortsätta tvinga dig att en vacker dag göra något lika snyggt till min och Jens blogg i framtiden 😉

  Gilla

Lämna ett spår så jag kan finna dig också

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s